Jump to content

Külön sávot kaptak egy kínai városban az okostelefon-függők

2014. 09. 16. 12:17

Biztos Önnel is előfordult már, hogy egy szűkös járdaszakaszon próbálna továbbjutni, de az előtte bandukoló ember masszívan facebookozik telóján, vagy akármit csinál is, nem a földön tartózkodik és láthatóan nem is siet. Na nekik találták ki Chongqing városban az okostelefon-függő sávot a járdán, így maximum egymásba fognak beleütközni a telefonnyomkodók.

Biztos sokan örülnének egy hasonló lépésnek akár nálunk Budapesten is, ugyanis sokszor idegesítő kerülgetni a levelezésükbe mélyedve sétálgató emberkéket.

Chongqing városában úgy néz ki gyakorlatban a dolog, hogy egy járdát kettőosztottak, az egyikre az van felfestve, hogy "No Cellphones", kínaiul és angolul is, valamint még egy piktogramm is szerepel a szöveg fölött, hogy még érthetőbb legyen. A másik szakasz pedig a telefonosok számára van fenntartva, ott azt is hozzáteszik, hogy "Walk in this lane for your own risk", azaz saját felelősségre gyalogoljon ebben a sávban. Nagyjából úgy néz ki, mint nálunk amikor a gyalogos és biciklisforgalmat választják külön járdákon.

Valószínűleg inkább egyfajta figyelemfelkeltés a célja a dolognak a valódi hasznosság helyett és több fórumon is támadják a kampányt. Az egyik teljesen ésszerű és praktikus felvetés az volt, hogy miért nem a járda belső oldalán van a telefonos sáv, hiszen akkor távolabb lennének az autóktól és bicikliktől. Többek szerint viszont mindössze turistalátványosságról van szó, főleg, hogy egy turistanegyedben kapott helyet.

Forrás: engadget.com / fotó: engadget.com