Jump to content

Figyelmeztet a Facebook, ha álhíroldalról származik a posztolt hír

2014. 08. 17. 22:44

Ha valamelyik ismerősünk kiposztolt egy cikket, mely egy ismert álhíroldalról származik, akkor a közösségi oldal szögletes zárójelben hozzáteszi a poszt után található ajánlott hírek címe elé, hogy [Satire]. Érdekes, hogy maga a poszt nem kap semmilyen megkülönböztetést, csak a "related articles"-ön belül található cikkek.

Az a funkció nem működik magyar oldalaknál, így semmi nem akadályoz meg sokakat abban, hogy komolyan vegyék a Hírcsárdáról posztolt információkat. Az újítást egyébként az Ars Techica vette észre, és meg is keresték a Facebook sajtóosztályát, ott fényt derült néhány dologra. Először is, már egy hónapja tesztelik a funkciót, mert szerintük sok felhasználó panaszkodott, hogy nem tudnak felismerni egy szatirikus írást. Fontos tudni azt is, hogy nem a szövegeket olvassák el és értékelik ki, mindössze van egy listájuk az álhíroldalakról, azt viszont nem árulták el, hogy a figyelmeztető felirat később több helyen is megjelenne a newsfeeden.

Tehát ha például ismerősünk posztolt egy cikket a hírhedt The Onion álhírportálról, és rákattintottunk, akkor a poszt alatt megjelenő ajánlott cikkek alatt nagy eséllyel találunk a figyelmeztetéssel ellátott linkeket is.

Forrás: index.hu / fotó: index.hu