Jump to content

Nem csetelhetsz álnéven Kínában

2014. 08. 09. 21:20

Eddig is tudtuk, hogy Kínában lazán értelmezik a netes szabadság fogalmát, tekintve, hogy a nyugati világ mocskai, mint a Facebook, Twitter, Google+ mind blokkolva van a Népköztársaságban. Persze működik egy halom másik ázsiai közzöségi portál, viszont a kormány itt sem ad szabad kezet a felhasználóknak mókás felhasználóneveik kiötlésében: az állami hírportál nemrég közölte, hogy csak a saját, valódi nevével vehetik igénybe a felhasználók a portálokat.

A kínai csetalkalmazásokat ezentúl csak saját névvel használhatják az ország polgárai, ezáltal a szolgáltatókra is nagy terhet róttak: kötelesek lesznek ellenőrizni a megadott adatok valódiságát, amíg ez meg nem történik, addig korlátozzák a meglévő felhasználók hozzáférését. Az érdekesebb része még csak most jön, amellett, hogy kötelezővé teszik a saját név használatát, megtiltják az online beszélgetésekben, hogy olyan témákról értekezzenek, amik sértik Kína érdekeit, a közrendet, vagy a szocializmus intézményét.

2012-ben már megléptek egy hasonló korlátozást, akkor a Sina Weibo mikroblogra (Twitter ázsiai megfelelője) csaptak le a hatóságok. A törvény kimondja, hogy azok a bloggerek akik rendszerellenes tartalmakat osztanak meg, ráaglmazás vádjával kerülnek bíróság elé, ahol három évig terjedő szabadságvesztéssel is megjutalmazhatják őket.

A hivatalos magyarázat szerint azért van szükség a szeabályozásra, mert sokan obszcén tartalmak, rágalmazó üzenetek és pornográfia terjesztésére használják a netet, nem is beszélve a terrorakciók szervezéséről. Xu Feng szerint ez csak a szolgáltatások minpségének javulását hivatott javítani.