Jump to content

Elképesztő mennyiségű jelszót loptak el orosz hackerek

2014. 08. 06. 20:21

Az amerikai székhelyű Hold Security kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet arra, hogy az álatluk CyberVor-nak nevezett orosz hackercsapat kb. 1.2 milliárd jelszót, valamint a hozzájuk tartozó belépési adatokat szerzett meg. A cég értesülései szerint az adatok több, mint 420 ezer különböző weblapról származnak.

Ha igazak a cég állításai, akkor ez minden idők legnagyobb mértékű adatlopása, az elkövetők nem válogattak a honlapok között, teljesen véletlenszerűen működtek, így a legkisebb személyes honnalpoktól kezdve egészen a nagyvállalatok híres weblabjaiig rengeteg oldal érintett. A Hold Security szerint aggasztó, hogy a legtöbb honlapon még a támadások után sem javították ki a biztonsági réseket, amiket a hackerek kihasználtak.

Azonban, ahogy lecsengett a kezdeti pánik és sokk, többen elkezdték megkérőjelezni a "támadás" hitelességét, ugyanis a Hold Security rögtön elkezdett profitot kovácsolni a dologból, egy 120 dolláros éves előfizetésért cserébe bárki meg tudta nézni, hogy rajta van-e az érintettek listáján. És ez még nem minden, a TheVerge cikkéből sok más érdekes körülmény kiolvasható, és szinte biztosra vehető, hogy a Hold Security nem a teljes igazságot nyilatkozta az embereknek, részletesen itt lehet olvasni az ügyről.