Jump to content

A Gmail képszűrőjével kaptak el egy pedofilt

2014. 08. 05. 15:01

Már régóta sjetettük, hogy a Google Mail szolgáltatással elküldött leveleink s képeink átfutnak egy automatizált szűrőrendszeren, melynek célja a kiskorúak elleni szexuális bűntettek elkövetőinek lenyomozása, elfogása. Ez a sejtés beigazolódni látszik, miután a houstoni rendőrség letartóztatott egy bejegyzett szexuális bűnelkövetőt a Gmail fiókján megtalált képek alapján.

És hogyan jutott a rendőrség a képekhez? A tippet a Google adta, melyből leszűrhetjük, hogy valóban átfésülik a levelezésünket és a hozzá csatolt fájlokat a keresőóriás szerverei. A rendőrség később több képet is felfedezett az illteő számítógépén, amiket amúgy nem találtak volna meg az e-mail fiók alapján.

Az eset sokakban kelett ellenérzéseket, viszont a felhasználói feltételekben megtalálható, hogy a cég ellenőrizheti a Gmail szolgáltatáson keresztüli adatforgalmat a hirdetések pontosítása és a biztonság növelése érdekében. Az illegális szexuális tartlmakra nem térnek ki, de ezekből valószínűsíthető, hogy erre is figyelmet fordítanak. Akinek nincs rejtegetnivalója annak nincs oka a félelemre, és az sem valószínű, hogy a Google a céges titkokat is kilesné az e-mailekből, de aki úgy érzi veszélyben a magánélete az váltson más e-mail szolgáltatóra, hátha az engedékenyebb. Nem valószínű.