Jump to content

Helsinki lehet az első város, ahol feleslegessé teszik az autókat

2014. 08. 01. 21:54

2025-re, ha minden jól megy teljesen autómentessé varázsolják a finn fővárost, és ezt nem az autók betiltásával fogják elérni, hanem egy olyan szintű közösségi közlekedési rendszer kiépítésével, mely teljesen feleslegessé teszi a személygépkocsik használatát.

Egy olyan rendszert akarnak kiépíteni, ami okostelefonról vezérelhető és összehangolja az összes utazni kívánó embernek a kiindulási és érkezési helyét, majd ennek megfelelően létrehozza a legoptimálisabb útvonalat. A rendszer összeköti az összes létező közlekedési eszközt, buszokat, elektromos önjáró autókat, kompokat, stb. Az első lépések már tavaly megtörténtek, mégpedig egy mikrobusz-szolgáltatás formájában, melyet Kutsuplus névre kereszteltek. Az elv ugyanaz, a felhasználó kiválasztja az indulási és érkezési helyét az okostelefonján, majd indulhat is a móka, a busz az utasok igényeinek megfelelően állítja össze az útitervét.

Természetesen nem elég, ha csak a rendszert építik ki, gondolkodásmód változtatásra is szükség van, mert rengeteg ember presztízskérdésnek tartja az autóhasználatot, és magasról tesz a költségekre, valamint a környezeti károkra. Ettől függetlenül nagyon jó az irányvonal, remélhetőleg a következő generáció tagjainak nem kell megtapasztalniuk, milyen a reggeli csúcsforgalomban, szmogfelhőben araszolni előre.