Jump to content

Vizsgálat indult a Facebook ellen

2014. 07. 02. 18:18

Nem mindenki nézi jó szemmel a Facebook kísérleteit. A pár napja közzétett eredmények, és a módszer, ahogy lefolytatták lehet átfogó jogszabály-refomrhoz vezet majd.

A Financial Times értesülései szerint vizsgálatot indított a brit adatvédelmi biztos a Facebookon végzett pszichológia kísérlet nyomán, melynek során legfőképp azt nézik meg, hogy hány felhasználó személyes adatait használták fel, illetve ez a felhasználás szabályszerűen történt-e. Az illetékes hivatal által kiadott közlemény szerint az ír adatvédelmi szervezetet is bevonják, mivel a Facebook európai székhelye Dublinban található.

A kísérlet eredményeinek közzététele egyébként heves indulatok váltott ki, elsősorban az Egysült Államokban. A közösségi oldal üzemeltetői úgy vélik teljes mértékben szabályosan jártak el, nem tértek el a felhasználói feltételekben foglaltaktól, mely kitér arra, hogy a cég a felhasználók adatait felhasználhatja új szolgáltatások kifejlesztéséhez. Akárhogy is zárul a vizsgálat, az már borítékolhatónak tűnik, hogy több állam meg fogja reformálni az internetes cégekre vonatkozó adatkezelési szabályokat.