Jump to content

A Cyberpunk 2077 nem riad majd vissza egy kis társadalomkritikától

2018. 07. 29. 11:26

A cyberpunk, mint műfaji stílus mindig is egy igen erős, jellegzetes képet festett arról, hogy a rohamléptekben fejlődő technika, hogyan formálja át az emberek mindennapi életét, s ezt majd a Cyberpunk 2077 se rejti véka alá.

A cyberpunk művekben általában fontos szerepet játszik a hatalmi dinamika. Hogy most valami az emberiséget sanyargató mesterséges intelligencia vagy valami gonosz szupervállalat az elnyomó, de szinte mindig érzékletesen kidomborodik, hogy ki áll a tápláléklánc csúcsán, s ki az, aki éppen csak létezget. Gondoljunk csak a műfajt képviselő olyan kultuszfilmekre, mint a Dredd bíró vagy a Szárnyas fejvadász, de még kis oldalról hunyorogva nézve a Mátrix is ide sorolható. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek közül egyik se riadt vissza attól, hogy mondjon némi kritikát a világról, amiben élünk és amiben talán majd egyszer élni fogunk. Egy nemrég az Offical Xbox Magazine számára adott interjúban Patrick Mills a CD Projekt RED csapatától arról beszélt, hogy bizony a Cyberpunk 2077 se lesz szégyenlős, amikor valami hasonlóról kell beszélni.

A Cyberpunk 2077 az emberekről szól majd, épp úgy a hatalommal rendelkezőkről, mint azokról, akik a tápláléklánc aljára szorulnak –derült ki Mills szavaiból, aki azt is hozzátette, hogy ebben a világban a hatalom a vagyonból, a hierarchiából, a technológiából és az erőszakból ered.

"Az eredeti Cyberpunk 2020 felállás, mint például a The Witcher története, összetett kritikája volt a szerző világának, és ettől nem riadtunk vissza a játékainkban sem. Éppen ellenkezőleg, azt hiszem, ez az egyik olyan dolog, ami megkülönböztet minket [...] A cyberpunk természeténél fogva eredendően egy politikai műfaj, és egy inherens politikai franchise. "

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)