Jump to content

A Valve egyszerűbbé teszi a játékok publikálását

2017. 02. 12. 12:49

A Valve kinyírja a Greenlight szolgáltatást, amely eddig a garázsprojektként fejlesztett videojátékok ugródeszkájaként működött, de azért ad helyette alternatívát.

Tegyük fel, hogy volt egy jó játékötletünk és elkezdtük barkácsolni, de nem igazán volt ötletünk a disztribúció megvalósítására, se az ehhez szükséges háttérszelünk. Ekkor nyugodtan megtehettük, hogy feldobtuk a játékunk a Steam Greenlight programjába, ahol kellő mennyiségű rajongói szavazat után egy a Steamen keresztül megvásárolható portékává avanzsált az alkotásunk.

Ez egy nagyon barátságos modell, de ha belegondolunk (és szétnézünk kicsit, hogy milyen játékok kerültek ki a program által), akkor el kell ismernünk, hogy egy két kivételtől eltekintve nem pozitív irányba vitte el a Steamen felelhető játékok színvonalát.

Ezt a Valve is így találta, ezért pontot tesz a Greenlight korszak végére és helyette egy előfizetéses rendszert indít Steam Direct néven, ahol csak azok az alkotások fognak megjelenni, amelyek után voltak szívesek perkálni a fejlesztőik.

Miért lehet ez jó és miért nem? Nem tudni mekkora összegről beszélünk. Lehet csak párszáz dollár lesz, de akkor 5000 lepedő is lehet tételenként. Valószínűleg inkább csak egy jelképes pénzről lesz szó, különben igencsak népszerűtlen lesz ez a szolgáltatás. Ami jó lehet benne, hogy némi kis minőségbeli szűrést jelenthet majd, hiszen azért mégis csak némi befektetést fog igényelni a fejlesztők részéről és nem csak olyan minden mindegy alapon feldobnak valami kokányságot. Másrészt az, hogy valaki kitudja csengetni a még meg nem nevezett díjat, az még nem garancia a minőségre, miközben olyan projektek eshetnek el a megjelenés esélyétől, amiknek a Greenlight megoldása jelentette az egyetlen lehetőséget. A Valve részéről mindenesetre logikus lépés. Elvégre ez egy szolgáltatás és miért ne kérnének érte pénzt, ha pedig egy projekt valóban érdemesnek bizonyul a közönség figyelmére, akkor bőven megéri a dolog a fejlesztőknek is.

(Forrás: steamcommunity.com Kép forrása: steamcommunity.com)