Jump to content

Játékajánló: Prison Architect

2016. 01. 23. 16:00

Manapság sok játék akad, amihez korai hozzáférést biztosítanak ugyan a fejlesztők, de végül sohasem fejezik be. A Prison Architect azonban egy nagyon jó példa arra, hogy azért akadnak még pozitív értelemben vett kivételek. A börtönépítő szimulátorként emlegetett játék méltán nyerte el rengeteg PC-s játékos tesztesét.

A Prison Architectben mi lehetünk a (szinte) mindenható börtönigazgató. Nem csak, hogy rajtunk áll, hogy a válogatott gonoszabbnál gonoszabb potenciális börtöntöltelékeink számára egy szuperbiztonságos halálsort vagy egy alig elkerített luxus üdülő és rehabilitációs központot építünk, ahol vidáman tanulhatnak és edzhetnek a szabadulásra, de még ráadásul a teljes komplexum menedzselése is a nyakunkba szakad. Az egy jó alap, ha megtudjuk oldani, hogy ne szökdössenek el a rabok és ne csináljanak mészárszéket a kantinból egy szolid kis börtönlázadás leverése közben a kommandósok, de ez még mind semmi. A mi feladatunk a börtön dolgozóinak alkalmazása, az örök útvonalának kigondolása, biztonsági berendezések elhelyezési stratégiájának megtervezése, élelmiszer beszerzése, szemét elszállításának megoldása, mindezt rendezet fegyelmezett szökésmentes környezetbe csomagolva. Ja és közben próbáljuk meg nem csődbe vinni kedvenc kis börtönünk, ami épp, hogy csak a szívünkhöz nőt. Mindeközben persze a raboknak legyen jó kedvük, erősödjenek, okosodjanak a képzéseken, amiket szervezünk nekik és legyenek folyamatos felügyelet alatt különben az első lopott műanyag kanállal kiássák magukat vagy fegyvert csinálnak belőle és sündisznósat játszanak egymással az udvari időben. Egy szó, mint száz a Prison Architect egy igen sokoldalú, összetett játék, ami szerencsére nem eset abba a hibába, hogy frusztrálóan nehéz ahelyett, hogy szórakoztató legyen, de mégis kihívás elé tudja állítani a játékosokat, mindemellett pedig a végtelen újrajátszási lehetőségnek csak a kreativitásunk szabhat határt.

Mindent összevetve bátran belevethetjük magunkat a játékba, ugyanis az Introversion Software fejlesztőcsapata a Prison Architect személyében egy nagyon jópofa és jól működő játékot rakott össze, amit egyedi hangulata miatt mindenféleképpen ki kell próbálni.

A játék oldala: introversion.co.uk/prisonarchitect
Írta: Szokolai József