Jump to content

A következő iOS update blokkolja az emulátorokat

2014. 10. 12. 14:00

Nagyon valószínű, hogy a következő iOS update sokak előtt be fogja csukni az eddig tárva-nyitva hagyott kiskaput, mely lehetőséget adott számos gamernek, hogy nem hivatalos emulátorokat használva olyan játékokat futtassanak iOS-készülékükön, amit egyébként nem lehetne. Ennek azonban most vége szakad, ugyanis a következő update befoltozza a biztonsági rést.

Ha iOS-felhasználó vagy, akkor jobb ha szépen lassan elkezdesz búcsúzkodni kedvenc game emulátorodtól, ugyanis hamarosan el kell szakadnotok egymástól. Nem sokára jó eséllyel nem tudsz majd nem hivatalos emulátort használni iOS készülékeken (szerződésszegés nélkül legalábbis).

A GBA4iOS csapata észrevette, hogy az iOS 8.1 béta változatában bezárásra kerül egy kiskapu, mely eddig lehetővé tette a független (third-party) emulátorok installálását és ilyen módon nem hivatalos alkalmazások futtatását. Mindehhez csak a dátumot kellett megzavarni a készülékben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne telepíthetnél emulátorokat saját felelősségedre, azonban ez a szerződés megszegésével jár és le kell majd mondanod a hivatalos támogatás luxusáról a trükkért cserébe. (Ennek része az időben történő automatikus OS update is.) Gondold tehát alaposan át, hogy valóban olyan fontos-e újra átélni legszebb régi games napjaidat éppen az iPhone-odon.

Az egyik tesztelő, Dario Sepulveda elmagyarázta, hogy az is meglepő, hogy a kerülő megoldás ennyi ideig meg volt tűrve. Az Apple rendszerint nagyon sietősen patchelni szokott minden biztonsági rést, mely lehetővé teszi, hogy nem hivatalos kód fusson egy iOS-eszközön, így érthetetlen most mi miatt késtek ilyen sokat. Emellett az is biztos, hogy a szerzői jogok tulajdonosai, mint mondjuk a Nintendo is erős nyomás alá helyezték az Apple-t a probléma megoldásával kapcsolatban azonnal, amint az felmerült. Bármi is legyen azonban az indok a kiskapu bezárására, mindenképpen nehéz döntést kell majd meghoznod, ha szeretnél nem hivatalosan old-school játékokat játszani modern hardvereden.

Forrás és fotó: engadget.com és youtube.com

Írta: Ambróz Nóra