Jump to content

Biometrikus okosruhák nem csak sportolóknak

2020. 04. 28. 09:00

Megjelentek a biometrikus intelligens ruhák. Egyelőre csak menő csapatok és az űrkutatók engedhetik meg maguknak, de hamarosan átvehetik az edzők, sőt, akár az orvosok szerepét is.

Az intelligens ruhák ötlete mára már valóság. Köszönhetően a miniatürizálásnak, az érzékelőkkel és elektródákkal átjárt e-szövetnek és a mobiltechnika fejlődésének, a testen hordott számítógépek elérték a sportolók világát.

Egyelőre csak a menő klubok, az élsportolók és például az űrhajósok számára megfizethető ez az úgynevezett biometrikus ruha, de a technológia fejlődésével hamarosan a boltokban is kapható lesz. De nézzük, mit tud például egy kanadai cég által fejlesztett intelligens sportpóló.

Az M2 Petőfi TV KiberMa című műsorában bemutatott hexoskin a legfontosabb paramétereket képes monitorozni edzés közben, mint például a szívritmus, az EKG, a légzésváltozás és a lépésszám. Az adatokat folyamatosan méri és továbbítja a mobiltelefonra, ami az előre beállított edzésprogramoknak megfelelően tréningezi a versenysportolót.

Ám nem csak edzés közben, hanem egész nap figyeli a szervezet változásait, méri az alvás mélységét, a pihenés intenzitását is. Így tökéletesen beállítható a versenyző terhelhetősége, elemezhető, hol vannak még a rejtett tartalékok, meddig feszíthető a humánhúr anélkül, hogy egy sérülés veszélyeztetné a felkészülést.

Sőt, lehetőség van a Forma–1-es kocsik telemetriás adataihoz hasonlóan a focista, a triatlonos vagy a maratonista versenyteljesítményének folyamatos monitorozására. Az edző, ha kell, meccs vagy a verseny közben adhat utasításokat, hiszen pontosan látja, mit bír a versenyző, mire képes még a játékos anélkül, hogy az egészségét kockáztatnák.

Mint minden új technika, a biometrikus ruházatot is eredetileg a hadiipar és az űrkutatás számára fejlesztették. A fő szempont a kényelem, a hosszú működési idő és a megbízhatóság volt. Egy Mars-expedíciónál például egy év az oda út, legalább egy év az ott tartózkodás, és újabb egy év a visszatérés a földre.

Nem csoda, ha az űrhajósok egészsége, pontosan annak precíz figyelemmel kísérése és fenntartása az egyik legfontosabb szempont. Márpedig ha ott lehetséges, akkor mi, földi átlag halandók is profitálunk majd ezekből az új ruhákból.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)