Jump to content

Ilyen lesz a világ egyik legokosabb kabátja

2019. 05. 10. 10:00

Ahogyan a különféle technológiai megoldások szó szerint egyre kisebbé és könnyebbé válnak, úgy rukkolnak elő a divattervezők is egyre funkcionálisabb ruhadarabokkal.

 

A fejlődést jól példázza a Norrland Parka „techmániásoknak” készült télikabátja is, amely 20 funkcióval – köztük beépített WiFi-vel és szünetmentes tápegységgel (backup power) – is „büszkélkedhet”.

Intelligens kabátok esetén olyan speciális kialakítású ruházati termékekről van szó, amelyek beépített technológiájuknak – például akkumulátoroknak vagy szenzoroknak – köszönhetően nemcsak a hideg ellen védenek. Például vannak olyan darabok, amelyek WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül a felhasználó okostelefonjához is képesek csatlakozni.

Norrland Parka ez utóbbi csoportba tartozik, funkciói között megtalálható a hordozható WiFi, az útközben is használható töltő, speciális kialakítású zsebeiben pedig viselője egyszerűen tárolhatja különféle kütyüit és egyéb kiegészítőit.

A hordozható hotspotok (internetes hozzáférési pontok) önmagukban véve még nem jelentenek újdonságot. A kabát azonban „beépített” WiFi-t tartalmaz, amelyhez egyszerre akár 5 készülék is csatlakozhat. A 6000 mAh-s (milliamperórás) akkumulátor segítségével pedig a felhasználó a kabát viselése közben is feltöltheti eszközeit.

A beépített érintőképernyő szintén hasznos lehet, de vannak külön zsebek tablet, Apple érintőceruza és az AirPods számára is. Sőt, még a nyomkövető címkéknek (tracking tag) is külön tartót alakítottak ki, így a térképen könnyedén megtalálható a kabát, ha tulajdonosa netalán ottfelejtette volna valahol azt.

A Svédországban tervezett ruházat egyébként víz- és szélálló, többrétegű „szigeteléssel” ellátott kézmelegítő zsebeit pedig bizonyára sokan értékelni fogják. A kabát ezen felül RFID-védelemmel, behúzható kulcstartóval, zajcsökkentő füldugóval, meleg kesztyűvel, sállal, üvegnyitóval, síppal és egy beépített zseblámpával is rendelkezik.

A termék sikeres Indiegogo-kampányt tudhat maga mögött. A férfi és női változat egyaránt 299 dolláros áron rendelhető elő, kiszállítása idén augusztusra várható. Az már természetesen más kérdés, hogy mennyire bizonyul majd kényelmes viseletnek, ha valaki az összes zsebét „teletömi”. Ugyanakkor ebben az esetben előny lehet, hogy nincs szükség mellé táskára vagy hátizsákra - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)