Jump to content

Az okosóra valóban növeli az egészségtudatosságot?

2019. 02. 08. 16:00

Egy hazai internetes felmérés szerint minden tizedik válaszadó hord világhálóra csatlakozó órát vagy karkötőt. Telefonos aktivitásmérő alkalmazást pedig negyedük szokott használni.

Az okosórát, illetve okoskarkötőt használók egészségtudatosabbak a nem használó társaiknál, rendszeresebben járnak szűrővizsgálatokra, nagyobb arányban sportolnak, és jobban odafigyelnek a táplálkozási szokásaikra is – derült ki az eNET tavaly novemberi kutatásából.

A felmérés alapján az elmúlt egy évben a 18 évnél idősebb internetezők több mint fele használt fizikai aktivitása, állapota méréséhez kapcsolódó eszközt vagy – például alvásmonitorozó, lépésszámláló – alkalmazást. 8 százalékuk kipróbálta ezeket a lehetőségeket, de jelenleg már egyiket sem használja. Utóbbi oka elsősorban az, hogy a felhasználóknak nem volt szükségük a mérésekre, a kapott adatokat semmire sem használták, vagy csupán elfelejtették használni magát az eszközt.

Jelenleg körülbelül 2,6 millió felnőtt internetező szokta valamilyen módon monitorozni aktivitását. Negyedük használ telefonos alkalmazást, harmaduk hagyományos eszközt – például vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, tízből egy internetezőnek pedig erre a célra okosórája vagy okoskarkötője van.

Azok körében, akik most nem használnak semmilyen eszközt, a legmagasabb kipróbálási hajlandósága (18%) az alkalmazásoknak van, további 13% próbálna ki csatlakoztatott órát, 7 százalék pedig okoskarkötőt - írja az m2mzona.hu.

A felturbózott órák iránt nagyobb az érdeklődés

A férfiak 13%-a, míg a nők 6%-a szokott okosórát vagy -karkötőt hordani. A fővárosiak (15%) és a tanulók, hallgatók körében a legmagasabb (16%) a csuklón viselhető okoseszközzel rendelkezők aránya. A beszerzés módját tekintve leginkább az ajándékozás (60%) jellemző az intelligens órák esetében.

A nagyobb, ismertebb márkák típusai a legelterjedtebbek, mint a Huawei Watch, a Samsung Watch és az Apple Watch. Ez visszatükröződik a mobilalkalmazások használatában is, a legtöbben a Huawei Health, Samsung Health, Nike+ és Runkeeper alkalmazásokat használják. A karkötőt használók körében viszont a Xiaomi Mi Band termékei a legelterjedtebbek idehaza. A válaszadók ötöde azonban nem tudja, hogy milyen típusú órát vagy karpántot hord.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)