Jump to content

Napszemüveggel telefonálni? Íme, az AfterShokz fejlesztése

2019. 01. 14. 13:00

A cég az úgynevezett csontvezetéses (bone conduction) technológiával működő fejhallgatói után most a napszemüvegekre koncentrál. Az OptiShokz almárkát a héten tartott CES technológiai expón mutatták be.

Az Indiegogo közösségi kampányban február közepén megjelenő első termékben, a Revvezben a társaság a technológiát egy sportoláshoz is használható napszemüveggel ötvözi.

A csontvezetéses technológia lényege, hogy a hangok a felhasználó koponyáján, csontozatán keresztül közvetlenül a belső fülbe jutnak, ezáltal nem blokkolják a külvilágból érkező zajokat. A termék jelenleg 99 dollárért rendelhető elő, teljes ára várhatóan 179 dollár lesz.

Sportolás közben kifejezetten hasznos, hogy IP55 védelemmel látták el a szemüveget, így sem a por, sem a nem túl erős vízsugár, sem az izzadság nem árt neki. Egy feltöltéssel állítólag hatórányi zenehallgatás vagy a kéz használata nélküli telefonálás lehetséges. A vásárlók kék, átlátszó, kétféle szürke vagy élénksárga cserélhető lencsék közül választhatnak majd.

A TechCrunch újságírója által korábban tesztelt, gyengébb minőségű változathoz képest úgy tűnik, sokat javult a hangminőség. Az pedig mindenképpen kényelmes, hogy az úgynevezett „open ear” forma miatt az eszköz nem blokkolja a hallójáratot. Ugyanakkor állítólag a zenét vagy beszélgetést sem hallják majd mások a szemüveg viselőjén kívül.

A társaság által idézett, hat éven át tartó amerikai vizsgálat során szakemberek 116 ember halálát vagy súlyos sérülését hozták összefüggésbe azzal, hogy fejhallgatójuk miatt nem hallották meg a külső zajokat. Ezek a balesetek jellemzően városi környezetben fordulnak elő, amikor például egy gyalogos nem hallja a közlekedés, esetleg egy közeledő autó zaját. A zenefüggők számára egyfajta kompromisszumos megoldás lehet az OptiShokz és a hasonló fejlesztések - számolt be róla az m2mzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)