Jump to content

Gigantikus, internetet adó pálmafák Dubajban

2018. 10. 25. 14:00

Az okosváros koncepció részét jelentik a napelemes fák, amelyek nemcsak árnyékot, de internetet is adnak, valamint besegítenek a telefontöltésben is.

A grandiózus fejlesztéseiről is híres arab városban olyan, futurisztikus megjelenésű pálmafákat telepítettek, melyek korlátlan éjszakai internet-hozzáférést biztosítanak a strandolók és a szórakozni vágyók számára. Sőt, a turistáknak akkor sem kell kétségbeesniük, ha a mobiljuk netán lemerülne, a Smart Palm törzsén keresztül ugyanis a feltöltés is megoldható.

Dubajban első körben két fát „ültettek”, az egyik a Surf Beachen, a másik pedig egy vízparthoz közeli parkban található. A több mint 6 méter magas, 18 négyzetméternyi napelemes levéllel rendelkező építmények 100 méteres hatótávolsággal és 8 töltési ponttal bírnak. A beépített monitorok és a biztonsági kamerák kissé rontanak az összhatáson, de ezt ellensúlyozzák az okosfunkciók.

Viktor Nelepa ötletgazda egy közleményben úgy fogalmazott: fontos volt számukra, hogy közvetítsék a datolyapálmához kapcsolódó kulturális üzenetet, hiszen a fenntarthatóság jelképeként nyilvántartott fa nemcsak menedéket és árnyékot nyújt, de értékes építőanyag, termése az egyik fontos helyi élelmiszer - írja az m2mzona.hu

Mesterséges változata pedig immár adatokat, csatlakoztathatóságot és energiát is jelent, sőt helyi információk is elérhetők általa, valamint a körülötte kialakított ülőhelyeken még pihenni is lehet.

Az elmúlt években a helyi önkormányzat mintegy 100 millió dihramot (több mint 7 milliárd forintot) költött a strandhoz, illetve a partvonalhoz kapcsolódó fejlesztésekre és további több mint 100 okosnövény telepítését tervezi.

Hussain Lootah, az önkormányzat vezetője elmondta: mindez része a dubaji smart city projektnek, valamint összhangban van az Egyesült Arab Emírségek azon kezdeményezésével, hogy 2015 az innováció éve legyen.

(Forrás: itmozaik.co.hu;moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)