Jump to content

Robotsárkányból Vasembert faragnának a japánok

2018. 10. 22. 18:00

A Tokiói Egyetem JSK laborjának kutatói kifejlesztettek egy ún. sárkánydrónt, amely több apró drónból áll, és képes repülés közben átalakulni – közölte a világ legnagyobb mérnöki szervezetének számító IEEE.

Az automata repülő szerkezet nem csupán különböző formákat tud felvenni – mint például négyzet alakzat vagy görbe vonal –, de azt is el tudja dönteni, hogy éppen melyik formáció az ideális az adott térben való navigálásnál.

A látványra sem hétköznapi eszköz neve valójában egy rövidítés: Dual-rotor embedded multilink Robot with the Ability of multi-deGree-of-freedom aerial transformatiON – DRAGON. Ez magyarul körülbelül úgy fordítható, hogy multirotoros, összekapcsolt robot a többfokozatú, levegőben történő átalakulás képességével.

A szerkezet tervezésekor az apró drónok mindegyike kapott egy pár propellert, amelyekkel szinte bármilyen irányba mozgatható. A sárkány „agya” egy Intel Euclid fejlesztői készlet. Az akkumulátorok pedig a „gerinc mentén” sorakoznak, bár most még csupán hárompercnyi repülőidőt tesznek lehetővé.

A bemutató darabról készült videóban az eszköz négy műveletet mutat be, például az átalakulást négyzetté, de azt is láthatjuk, ahogy ezt az alakzatot feladva egy kis nyíláson át igyekszik felfelé.

A fentiek alapján nyilvánvaló lenne, hogy a Dragont jellemzően kis terekben való használatra szánják, de a tervezőcsapat ennél sokkal többet lát benne. Az eddigi négy lehetőségen kívül még további nyolc más funkciót is elláthat. A JSK egy repülő karhoz hasonlította, ami mozog, tárgyakat mozgat, vagy két drón segítségével egy fogóhoz hasonlóan ragad meg és kap fel „dolgokat” - írja az m2mzona.hu

A végső felhasználási terület egyelőre némileg homályos, de a technológia kétségkívül érdekes. Például az iparban való felhasználás adná magát – csatornákban, csövekben való navigációknál –, vagy akár a keresésnél és mentéseknél is bevethető lenne egy ilyen eszköz.

Moju Zhao, a Tokiói Egyetem adjunktusa hangsúlyozta a Digital Trends magazinnak, hogy még nincsenek készen. „A következő lépés a többlábú modell lesz – összekapcsolva a már létező eszközünkkel. Akkor a szerkezet már nem csupán repülni fog tudni, de járni is. Ez abból a szempontból is előnyös, hogy a robot enegiahatékonyabbá válik. A végső célunk egy repülő humanoid megalkotása, amely olyan lesz, mint egy pilóta nélküli Vasember” – részletezte a merész fejlesztői terveiket az adjunktus.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)