Jump to content

A becslések szerint az 5G előfizetők száma 2024-ben eléri a 1,5 milliárdot - Ericsson Mobilitási Jelentés

2018. 11. 29. 14:51

Az Ericsson Mobilitási Jelentése idén igen komoly dolgokra irányította a fókuszt. Az előrejelzések szerint az 5G szolgáltatás a világ népességének több mint 40 százalékát fedi le a 2024. év végére. De mit is jelent ez a gyakrlatban?

Az 5G várhatóan több mint 40 százalékos globális lefedettséget ér el a népesség körében és 1,5 milliárdra nő a fejlett mobil szélessávú előfizetések száma 2024 végére. Ezáltal az 5G a globális bevezetésre szánt mobil technológia leggyorsabban terjedő generációjává válik az Ericsson Mobilitási Jelentésének legújabb kiadása szerint.

Az 5G bevezetésének fő mozgatórugói között említhető a megnövekedett hálózati kapacitás, a gigabájtonkénti költség csökkenése és az új használati esetek követelményei.

Az 5G technológia átvételében várhatón Észak-Amerika és Északkelet-Ázsia fog az élen járni. Észak-Amerikában az 5G előfizetések az előrejelzés szerint 2024 végére a mobil előfizetések 55 százalékát adják. Északkelet-Ázsiában ez a szám várhatóan meghaladja a 43 százalékot.

Nyugat-Európában az 5G előfizetések az előrejelzés szerint 2024 végére a mobil előfizetések mintegy 30 százalékát adják a régióban.

Világszerte az NB-IoT (NarrowBand/keskenysávú IoT, )és Cat-M1 (Category M1) technológiák átvétele áll a mobil IoT kapcsolatok számának növekedése mögött. A 2024-re előrejelzett 4,1 milliárd celluláris IoT kapcsolatból Északkelet-Ázsia várhatóan 2,7 milliárddal részesedik: ez a számadat jól tükrözi a mobil IoT piac ambiciózus jellegét és méretét ebben a régióban.

A használati esetek széles köréből fakadó változatos és folyton alakuló követelmények arra késztetik a szolgáltatókat, hogy az NB-IoT és a Cat-M1 technológiát egyaránt bevezessék a piacaikon.

A mobil adatforgalom 2017 harmadik negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között 79 százalékkal nőtt – Kína a növekedés motorja

A mobil adatforgalom 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel 79 százalékkal nőtt, amely a legmagasabb növekedési adat 2013 óta. Az okostelefononkénti megnövekedett adatforgalom Északkelet-Ázsiában – főleg Kínában – a globális mutatót jelentősen felfelé módosította. A 2017 vége és 2018 vége között elért körülbelül 140 százalékos okostelefononkénti forgalomnövekedésnek köszönhetően a régió 7,3 gigabájtos havi adatforgalommal a második legmagasabb okostelefononkénti adatforgalmat produkálja. Ez nagyságrendben havonta 10 óra HD videó online nézésének felel meg.

Továbbra is Észak-Amerika vezet az okostelefononkénti adatforgalom szempontjából, amely az év végére a várakozások szerint eléri a havi 8,6 gigabájtot: ez havonta 12 órányi HD videó stream megnézésének felel meg.

2018 és 2024 között a teljes mobil adatforgalom várhatóan ötszörösére nő, az 5G hálózatok pedig az előrejelzések szerint az időszak végére a mobil adatforgalom 25 százalékát tudhatják magukénak.

Fredrik Jejdling, ügyvezető alelnök és a hálózatokkal foglalkozó üzleti terület vezetője így nyilatkozott: „Ahogy az 5G megjelenik a piacon, lefedettségének kiépülése és a technológia átvétele az előfizetések szempontjából az előrejelzések szerint gyorsabb lesz, mint az előző generációké. Ugyanakkor a mobil IoT erős növekedése is folytatódik. Olyan mélyreható változásokat élünk meg, amelyek nem csak a fogyasztói piacra lesznek hatással, hanem számos iparágra is.”

A Mobilitási jelentésben cikkek olvashatók a helyhez kötött vezetéknélküli hozzáférésről (fix wireless access) és annak realizálásáról, a megabites szintről gigabájtos értékekre növekedett video streamingről, valamint az okos vezetéknélküli gyártás piacának fejlesztéséről.

Itt olvashajta a teljes Ericsson Mobilitási Jelentést.

(Forrás: itmozaik.co.hu;sikeresceg.co.hu | Kép: pixabay.com)