Jump to content

A Google biometrikus rendszerrel nyírná ki a jelszavakat

2016. 01. 19. 13:00

A Google-nek van egy kissé hátborzongató terve, hogyan számoljon le végleg a hagyományos jelszavakkal. Napi huszonnégy órában monitoroznák a felhasználók biometrikus jeleit az azonosításhoz.

A jelszavas és felhasználóneves rendszerek sokáig tökéletesen megfelelőek voltak a felhasználók azonosítására. Napjainkban azonban a hagyományos beléptető rendszerek feltörhetők ennél fogva biztonsági kockázatot jelentenek, valamint nem minden esetben implementálhatók az új technológiai megoldásokba. Éppen ezért mindenféle komplexebb és többlépcsős azonosító rendszereket találnak ki. A Google is hozza a saját ötletét, mely az eddig látott legmerészebb koncepciók közt van.

A Google/Alphabet a Project Abacus nevet adta jelszógyilkos ötletének, mely a jelenlegi okostelefonos azonosítási rendszereket egy feltörhetetlen biometrikus jeleket olvasó rendszerre cserélné.

Az Abacus feloldaná vagy lezárná az eszközöket és applikációkat az alapján, hogy a telefonunk folyamatosan megfigyelne és felismerne minket a helyzetünk, hang és beszédmintánk, járásunk, arcunk, stb. alapján. A telefonunk egyszerűen csak tudni fogja, hogy mi vagyunk-e.

Persze kiakadhatunk azon, hogy milyen Orwell regénybe illő világ az, ahol okostelefonunk éjt nappallá téve megfigyel, s ha nem tetszünk neki, akkor egyszerűen kizár minket. A helyzet az, hogy már a jelenlegi mobilkészülékek is képesek erre. Az Abacus csak egyetlen egy biztonsági rendszerbe szedi össze a már amúgy is követett és rendelkezésre álló információkat. Nagyszerű és egyben félelmetes ötlet.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József

(Forrás: engadget.com)