Jump to content

Nálunk ritkábban szenved balesetet a Google önálló autója

2016. 01. 08. 10:00

Úgy tűnik, a Google önvezető autója köröket ver biztonságos vezetésből vetélytársaira, az emberekre, ugyanis az eddig felhalmozott statisztikai bizonyítékok alapján az önjáró járművek átkozottul biztonságosabban vezetnek, mint mi.

Egy tanulmány szerint a Google önvezető autója kevesebb balesetbe keveredett 1,6 milli kilométer alatt, mint az ember vezette járművek. Ez számokban kifejezve 27 százalékkal kevesebb incidenst jelentett.

Persze, mint minden statisztikának, ennek is megvan a maga értelmezési kerete. A szóbanforgó tanulmány kizárólag a Google önvezető autóinak tesztflottáját vizsgálja. A Google saját bevallása szerint ezek az autók még sosem szenvedtek olyan balesetet, ahol ők lettek volna a hibásak. Átlagosan 4,2 alkalommal szenvednek balesetett az ember vezette járművek egymillió mérföldenként (1,6 millió kilométer). Az önvezető járművek viszont csak 3,2 alkalommal ugyanekkora távolság során. Ez jelentős különbség és jó előjel a jövő közlekedésére nézve, ám nem szabad elfeledni, hogy ezek az adatok csupán egy adott államban levezetett néhány millió mérföld után jöttek ki, ami eltörpül amellett, hogy az amerikai autósok több milliárd kilométert vezetnek le minden évben.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József

(Forrás: engadget.com)